Неразбиране между  основните политически сили при  избора на председател на

...
Неразбиране между  основните политически сили при  избора на председател на
Коментари Харесай

Как ГЕРБ и ПП – ДБ иззеха инициативата на Радев при функциониращ на 1/3 парламент

Неразбиране между  главните политически сили при  избора на ръководител на Народното събрание, или умишлени дейности, с цел да се стопира водещата роля на президента Румен Радев? Този въпрос се задава от ден на ден, поради общите дейности сред ГЕРБ и Политическа партия – Демократична България в първите дни  на Народното събрание.
Прочетете още
За да действа Народното събрание би трябвало да се случат три дейности – депутатите да се закълнат, да се избере ръководител на Народното събрание и да се образуват парламентарните групи. Към момента от тези условия е изпълнено само  една. Така на процедура има „ работещ ” парламент на 1/3.

Реално към днешната дата имаме  определени и заклели се депутати, само че всичко друго в Народното събрание  е блокирано. Освен че не могат да се одобряват закони,  президентът също е в обстановка, в която нищо не зависи от него.

За да се трансформира в основно настоящо лице и той да диктува  дневния ред на Народното събрание, би трябвало да се изпълнят другите две условия. На процедура  след това Конституцията му разрешава да тупка топката с месеци сред консултациите и връчването на мандатите , само че може и да форсира за няколко седмици всички процедури. Така датата за възможен предварителен избор ще зависи напълно от него.

С работещ парламент на 1/3 двете съществени обединения могат със седмици да договарят и да работят дружно и по законодателните начинания, договарянията за кабинет и разнообразни промени.  В Конституцията няма период, в който партиите да изпълнят втора или третата точка от започването на работата на Народното събрание. Двете обединения имат повече от 121 депутати, което значи, че те не могат да бъдат заобиколени.

Следващото съвещание на Народното събрание е в сряда, още веднъж с точка за избора на ръководител. Почти несъмнено то отново  ще  трае няколко минути, а по-късно преговарящите  екипите на двете партии, ще продължат своята работа. Радев пък ще продължи  да е непряк наблюдател  на всички процеси в 49-ото Народно  заседание.

Така  отговорът на главния въпрос по-скоро  клони към втората догадка, а точно, че „ неизборът ” на председател  напълно не е недоумение сред тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР